Vlieger fotografie
(Kite Aerial Photography of KAP)
terug naar mijn fotografie pagina
 my parafoil

Het is niet mijn plan om een uitgebreide website te maken over vlieger fotografie (Kite Aerial Photography, oftewel KAP)
, maar ik wil deze site vooral gebruiken als platform om een aantal van mijn vliegerfoto's te kunnen laten zien aan vrienden en andere geïnterseerden. Als u echt geïnteresseerd bent in KAP en er meer over wil leren, dan is de volgende website wellicht iets voor u: Charles C. Benton's KAP-site. Van deze website heb ik zelf veel geleerd. Alsook van het boek "Fotograferende Vlieger", geschreven door Nop Velthuizen en Gerard van der Loo.

Maar eerst wil ik u toch iets laten zien van mijn apparatuur.  De vlieger die ik gebruik, is een zelf gemaakte parafoil van 2,5 vierkante meter (1,8 meter breed and 1,4 meter hoog) De maten en bouwhandleiding heb ik uit het volgende boek gehaald: "fantastische vliegers zelf bouwen en oplaten", geschreven door Wolfgang Schimmelpfennig. De belangrijkste reden om te kiezen voor deze vlieger, is vanwege zijn krachtige liftvermogen en omdat hij heel klein is op te bergen. Belangrijk voor mij, omdat ik meestal reis per fiets.

My
            parafoil
Na verschillende jaren gebruik van mijn parafoil, heb ik gemerkt dat het erg belangrijk is om de vlieger eerst op te laten tot  hij in stabiele windstroming staat die ook krachtig genoeg is, voordat ik de camera aan de vliegerlijn hang! (Gelukkig is het maar één keer voorgekomen dat het camera-plateau nogal hard de grond raakte doordat de vlieger nog niet hoog genoeg stond. Gelukkig zonder dat mijn camera beschadigd raakte. Dit vooral dankzij de pootjes van het plateau die de klap opvingen en versplinterden.) De Brooxes bevestigingshaken, die ik nu sinds een tijdje gebruik zijn erg geschikt hiervoor, omdat ik de vlieger nu zo hoog
kan oplaten als ik wil, voordat ik pas het camera-plateau aan de vliegerlijn hoef te hangen.

rig met Z1
Mijn nieuwe en zelfgebouwde cameraplateau met mijn oudere Pentax Z1 erin, om een idee te geven van de grootte en het gebruik. Met deze camera en een Pentax M28mm F2.8 lens, fotografeerde ik vanuit de lucht, totdat ik in januari 2007 mijn Pentax K10d kocht, waarmee ik nu mijn foto's maak.
Let ook op de pootjes die bij mijn vorige cameraplateau de klap opvingen en zo mijn camera redde.







tooth-wheels
Hoewel wat lastig te zien, maar op de foto staan drie tandwielen; één kleine bevestigd aan de servo, één aan het draadeind dat door het witte kunststof blok loopt (met een kogellager daarin) en de grootste, bevestigd aan een variable weerstand die de servo verteld in welke stand het plateau gedraaid is. Deze servo is zodanig aangepast dat hij eindeloos kan blijven draaien in beide richtingen. Door deze aanpassing, kan het plateau nu iets meer dan 360° om zijn horizontale as draaien.






rig bottom
Onderaanzicht van de bovenkant van het plateau bevat (van links naar rechts):
 - batterijhouder,
 - servo voor het 360° horizontaal om zijn as laten draaien,
 - nog een wit kuntstof blok met een kogellager erin,
 - daaronder de variabele weerstand,
 - de servo voor het afdrukken van de camera (ene kant op) en om om te kunnen schakelen van de eerste servo voor het horizontaal draaien,  naar de derde servo voor het laten kantelen van de camera. (Ik gebruik namelijk een 2-kanaals zender en ontvanger),
 - de schakelaar tussen servo 2 en 3,
 - de ontvanger
En aan de rechterkant, de derde servo voor voor het traploos 90° voorover en terug laten kantelen van de camera.

rig with Half Picavet connected on the kite-line

De Pentax K10d hangend in het plateau met een halve Picavet-onhanging aan de vliegerlijn.


Het cameraplateau is bevestigd met een één meter lange en in tweeën deelbare draadeind aan de halve Pikavet-ophanging en bevestigd met de erg bruikbare Brooxes bevestigingshaken aan de vliegerlijn en een extra veiligheidslijn die ook met een Brooxes bevestigingshaak aan de vliegerlijn is vastgemaakt.







Brooxes hangup
De Brooxes bevestigingshaak met een zwarte katoenen draad op de plaats van de vliegerlijn en een rode draad waar de Picavet ophanging bevestigd zit of de veiligheidslijn.






Mijn foto's:
(door de foto's aan te klikken krijgt u de foto's op volledige grootte)

1 mei 2008, eindelijk na een lange tijd de camera weer de lucht in kunnen laten gaan.
Wildviaduct over de A50 bij Terlet, Pentax K10d en Pentax A 28mm F2.8
Wildviaduct bij Terlet

Zweefvliegveld Terlet
, Pentax K10d en Pentax A 28mm F2.8
Zweefvliegveld Terlet

Zicht op de IJssel en de Veluwezoom tussen Velp en Rheden
, Pentax K10d en Pentax A 28mm F2.8
IJssel

Zicht op Velp
, Pentax K10d en Pentax A 28mm F2.8
Velp

 
30 april 2007, Herikhuizerveld (Posbank) Rheden vlakbij Arnhem.
Pentax K10d, Cosina 20mm F3.5 (F9)

Herikhuizerveld richting Imbos

Herikhuizerveld richting IJssel

Herikhuizerveld

12 february 2007, Stadsboerderij "De Korenmaat" in Arnhem
Pentax K10d, Cosina  20mm 1:3.8 MC

Luchtdoop voor mijn nieuwe cameraplateau, camera en lens
.