Macro

Een bijzondere tak binnen de natuurfotografie, is toch wel macrofotografie. Aan de ene kant zeker een technische uitdaging, maar ik vind het zeker zo'n uitdaging om het ook een boeiend plaatje te laten zijn.

Binnen onze fotoclub, hebben we op dit moment wat extra aandacht voor extreem-macrofotografie (onderwerpen groter dan werkelijkheid op de sensor krijgen). Nu heb ik een uitstekende macrolens, de Voigtländer 125mm Apo Lanthar en ook een macrobalg en een ringflitser, dus daarmee kan het zeker. Maar voor de fotoclub, ben ik ook op expeditie in eigen tuin gegaan met wat wel de poor mans macro wordt genoemd, door namelijk met een omkeerring een tweede lens te monteren op een normale standaardlens. In mijn geval, een Pentax A 50mm 1.7 op de camera, de omkeerring in de filterdraad en daarop omgekeerd een Pentax A 28mm 2.8. De lenzen andersom gaat niet, want dan krijg je direct een ernstige vignettering. Ook laat je het diafragma van de 50mm wijd open om vignettering te voorkomen en diafragmeren doe je dus met de groothoek die ervoor zit. Als je dergelijke lenzen bezit, kun je voor zo'n twee euro een dergelijke ring op e-Bay al vinden en dan aan de slag.

Eerst twee foto's met de VL, macrobalg en ringflitser en dan daarna een serie met de 50mm-omkeerring-28mm en natuurlijk daglicht
bladluisje groen rupsje blauw druifje viooltje magnolia mijt in krokus kevertje in
                    krokus mier wolfspin wolfspin wolfspin  


Your Title Goes Here
 Courtesy Open Web Design